‘Het Verlaten Hotel’ 2015
Inleiding
Op basis van het boek “Het Verlaten Hotel” van Mirjam Elias heeft regisseuse Freya Ligtenberg in 2015 dit toneelstuk gemaakt met jonge scholieren (tussen 10 en 14 jaar) en volwassen acteurs. Stichting De Mix deed de organisatie en de uitvoeringen waren van 27 april t/m 9 mei 2015 in het Zeeheldentheater in Den Haag.
Werving spelers
In december 2014 en de eerste weken van januari 2015 gingen actrice Jennie Hidding, Mirjam Elias en Freya Ligtenberg langs bij diverse scholen in verschillende wijken en bij het Buurthuis de Mussen aan de Hoefkade in de Schilderswijk. We deelden flyers uit en vertelden over ons project. Kinderen vanaf groep 6 konden zich opgeven voor de auditie. Ook plaatsten we oproepjes op de social media. Hier reageerden ook kinderen van het voortgezet onderwijs op.
Zo vonden we uiteindelijk een groep van 16 kinderen, afkomstig van allerlei verschillende scholen en diverse culturen en geloven ( o.a. CBS De Spiegel, Twee AMG Schmidtscholen, twee Da Costa Scholen, De Paradijsvogel uit Ypenburg, Wolters, basisschool Zorgvliet, Hofstad College, Stanislas College, Buurthuis de Mussen). Driekwart had geen enkele theaterervaring. Ze hadden een leeftijd van 9 tot 14 jaar. Hun ouders hadden diverse vormen van geloof. Er waren kinderen bij van Surinaamse, Hindoestaanse, Marokkaanse, Antilliaanse, Arubaanse, Afghaanse en Nederlandse afkomst.
Een Marokkaans meisje met een moslim achtergrond Yasmina Idrissi , Ruben Papone, een Nederlandse jongen en Zonne van Dijk, een half Indonesische jongen, speelden de hoofdrollen.
Ontstaan van het script
We werkten in het begin vanuit improvisatie en toneelopdrachten en spraken veel met de kinderen over de inhoud van het boek Het Verlaten Hotel. Ze kregen allemaal het boek om te lezen. Schrijfster Mirjam Elias schrijft op basis van de gesprekken en improvisaties over discriminatie, Israël en Palestijnen, Extremisten en pesten en buitensluiten het script. Op 3 maart is er een eerste versie om mee te werken. De tekst en inhoud wordt diverse keren bijgewerkt op basis van de repetities. De schrijfster is elke keer aanwezig.
Het script verdeelt de scenes in Toen ( scenes uit het boek en de Tweede Wereldoorlog) en Nu ( de belevenissen van de kinderen uit de schoolklas van 2015 die een toneelstuk maken over het boek Het Verlaten Hotel).
Repetitieproces en ‘Hotelregels’
We repeteren in het Zeeheldentheater. Er is een regieassistent Chyramain van Kempen, aangetrokken en een kinderbegeleider om teksten te oefenen met de kinderen en de meeste kinderen hebben nog geen notie van het totaal en ook niet van wat repeteren inhoudt . We maken dus met z’n allen ‘Hotelregels’ waar iedereen over mee mag denken, die zetten we op internet en delen we uit en herhalen we regelmatig. Dit maakt het repeteren een stuk prettiger. We betrekken een aantal van de spelers bij ideeën over de kostuums en laten ze zelf een rekwisietenlijst maken. Vanaf half maart starten we met deelgroepjes op de donderdag na school. Onze vaste repetitieavond blijft maandag. Dan is iedereen aanwezig. Nu krijgen ook de scenes tussen de kinderen en volwassen spelers en de kinderen meer aandacht en vorm. Het worden gelijkwaardige scenes tussen volwassenen en kinderen waar extra aan het samenspel wordt gewerkt. De kinderen spelen de belangrijkste rollen. Er worden door Mirjam Elias MP3’s gemaakt voor spelers die dyslectisch zijn of moeilijk tekst leren, waarop zij de hele tekst inspreekt.
De groep
Het is pas tegen het einde van het repetitieproces dat er een echte groep ontstaat. De kinderen die meespelen hebben zulke verschillende achtergronden en ervaring in toneelspelen dat ze echt aan elkaar moeten wennen. Ook het communiceren met de ouders is heel verschillend. We brengen ze met elkaar in contact voor zover mogelijk door na de repetities tijd voor vragen te maken. Sommige ouders zien we nooit.
We vragen ze om hulp bij tekst leren met de kinderen en achter de schermen bij de voorstellingen en dit brengt iets meer contact.
Op 25 april hebben we de generale repetitie. decor en kostuums zijn ontworpen, genaaid, bij elkaar gezocht in o.a. Kringloopwinkels en uitgevoerd door vrijwilligers.
Er is een videopresentatie bij de voorstelling gemaakt onder leiding van Mirjam Elias, met o.a meer informatie over de Tweede Wereldoorlog en de ‘echte’ mensen uit het boek. Maar ook de sms berichtjes en pest-appjes die in het Nu gestuurd worden aan elkaar, komen op beeld en enkele scenes worden gefilmd.
De kinderen beginnen langzaam het totale verhaal te begrijpen en raken nu echt enthousiast. Het is boeiend om te zien hoe de kinderen, met hun totaal verschillende achtergronden, steeds meer naar elkaar toe groeien.
Try-outs en voorstellingen van 27 april t/m 9 mei 2015
Na een repetitieproces van 3 maanden houden we twee try-outs. Bij de try-outs komen diverse scholen van de kinderen kijken. Ook komt Buurthuis de Mussen met de meidengroep naar een middagvoorstelling.
De kinderen groeien enorm in hun spel en weten steeds beter om te gaan met de wisselingen van kleding en tijd. De groep wordt nog hechter. Na negen keer gespeeld te hebben is er nog een laatste uitverkochte voorstelling, ook in het kader van Theater Na de Dam.
Er wordt een kinderdisco georganiseerd in het Zeeheldentheater. Huilend nemen de spelers afscheid van elkaar met de belofte voor een reünie en een dvd presentatie. Ze richten zelf een what’s app groep op om contact te houden met elkaar.