De kracht van Sapali

‘De kracht van Sapali’

Deze voorstelling is in 2023 maar liefst 12 keer succesvol gespeeld. In 2024 gaat dit ook gespeeld worden.

Wordt gespeeld voor 10+ en ook voor 12+.

Stel je voor je leeft in een tijdperk waarin mensen tot slaaf worden gemaakt om levenslang dwangarbeid te verrichten. Door slavenhandelaren wordt Sapali uit Afrika gehaald om verkocht te worden aan een plantage-eigenaar in Suriname. Wat doe je in zo’n uitzichtloze situatie? Kiest Sapali ervoor om haar lot te accepteren of om te vechten en te vluchten?!
Een inspirerend verhaal over moed, lef en strategisch denken. Sapali staat als Marron in het collectief geheugen van velen gegrift, een naam om nooit meer te vergeten!
Het publiek wordt meegenomen naar de tijd waarin Nederland actief betrokken was bij de handel in tot slaaf gemaakten. Ook Haagse bestuurders investeerden hierin.

De voorstelling is gemaakt in samenwerking met Haagse jongeren en nazaten van de Marrons Susi en Simba Mosis.

Regie: Freya Ligtenberg

Recensie

Als oud-docent zat ik tijdens de ochtendvoorstelling van ‘De kracht van Sapali’ tussen de schoolklassen. De scholieren waren afwisselend ‘doodstil, druk pratend met elkaar over wat zij zagen. Ook werd er gelachen (verlegenheid, onhandigheid?). Hoofdzakelijk volgden zij stil en serieus de voorstelling.

Omdat de geschiedenis van de slavernij niet vroeg genoeg verteld kan worden is het een aanbeveling om nog vele schoolklassen komend jaar hier kennis van te laten nemen.

Tip: Bedenk een creatieve manier om na de voorstelling het publiek met vragen te laten komen. Ruim hier tijd voor in.

En wat een mooi, enthousiast en betrokken  cast! 

Joke