Stillevens van verzet 2018

Stillevens van verzet 2018

Een theatervoorstelling met jongeren en vluchtelingen over verzet voor iedereen vanaf 10 jaar.

Den Haag kent in de Tweede Wereldoorlog twee dappere verzetsheldinnen. De schilderes Ru Paré en de zangeres Do Versteegh. Zij redden samen van 52 Joodse kinderen het leven door onderduikadressen te regelen, bonkaarten en valse persoonsbewijzen te laten namaken.

Als het nodig is, verplaatst Ru Paré de kinderen, die ze voor de veiligheid ‘schilderijen’’ noemt, keer op keer. Stil en onopvallend doet zij dat, waarvan zij vindt’dat het gebeuren moet. Do Versteegh verdient geld voor de onderduikkinderen met illegale huisconcerten.

De Mix maakt er een toneelstuk over. Maar dan stapt Sahar het podium op. Sahar is vluchtelinge en komt uit Iran. “Dit verhaal lijkt op dat van mij! zegt ze”.

Sahar maakt duidelijk dat er nog steeds, ook hier in Nederland, volwassen mensen zijn en kinderen die moeten onderduiken en valse papieren nodig hebben om te kunnen vluchten en veilig te zijn. Dat die kinderen niet naar school kunnen en steeds weer moeten verhuizen op zoek naar een plek waar ze mogen blijven. Kinderen waarvan de levens stilstaan net als toen.

Wat doe jij zelf als je ziet dat iemand in gevaar is of wordt gepest of buitengesloten? Kom jij in verzet?

Tegelijkertijd met de speelperiode van ons stuk is er in het Museon een tentoonstelling over Ru Paré en haar verzetswerk te zien. ’De onderduikkinderen van ́Tante Zus ́. Ru Paré, schilderes en verzetsheldin (1896-1972).
Interessant en leerzaam om beide te bezoeken!

Voor iedereen vanaf 10 jaar (scholen vanaf groep 7, ook geschikt voor de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs).

Spelers:

Sanneke Crezee, Boaz Crezee, Marijn Grashoff, Karim Idrissi, Jennie Hidding, Sahar Hossini, Saartje van Laer/Shakira Wardenaar,
Martha van de Lindeloof, Nora van de Lindeloof

Regie en tekst: Freya Ligtenberg
Assistentie: Peter van Schie
Techniek en video: Jorick van der Meijs, Jaap Vis Muziek: Jan Erik Noske, Jennie Hidding
Decor: Frank de Vries. Carel den Os
Vormgeving: Bruna da Silva Gerage